Update Maasboulevard Kessel

Aanmeren aan de nieuwe loswal, verblijven op het onthaalplein, slenteren langs de maas, pauzeren op een tribune, jezelf informeren over bezienswaardigheden… het kan allemaal op de nieuwe Maasboulevard in Kessel.

maasboulevard

Het plan Maasboulevard Kessel komt voort uit een noodzakelijke aanpassing van de loswal in Kessel. In plaats van alleen de loswal toekomstbestendig te maken, hebben Dorpsoverleg Kessel en de gemeente Peel en Maas verder nagedacht over deze oever aan de Maas. Een werkgroep bestaande uit zeven inwoners uit Kessel en twee ambtenaren ging met de ideeën en plannen aan de slag. De gemeente en provincie Limburg hebben een financiële bijdrage van ieder 500.000 euro toegezegd. Maar hoe zien de plannen eruit?

Het plan gaat over de Maasoever van het veer in Kessel tot aan camping Gravenhof. De huidige loswal nodigt niet uit tot ontmoeting of een kort verblijf. Dit moet het begin van de boulevard worden: het onthaalplein. Het pad loopt vervolgens verder richting kasteel. Daar komen tribune-elementen waarop gezeten of gespeeld kan worden. Naast de huidige beplanting (gras), wordt het gebied verfraaid met laagstammige bomen en bloembollen. Op diverse plekken is informatie te vinden over de bezienswaardigheden, zoals de kazemat.

De huidige houten brug bij het kasteel, zal niet meer terugkomen. Ook hier komen tribune-elementen op een helling. Er komt een aanmeerplaats voor kleine boten. Ook de onderdoorgang vanuit de Markt naar de Maas zal aangepakt worden. Deze doorgang wordt beter verlicht en ook visueel aantrekkelijk gemaakt worden. Tenslotte komt aan het einde van deze trappen, vlak bij de waterkant een herinnering aan de neergestorte Lancaster bommenwerper in WOII.

Het uitwerkings- en aanbestedingstraject loopt inmiddels. Dit zal naar verwachting zes maanden in beslag nemen. Als dat klaar is, kan er begonnen worden met de realisatie van de plannen. Dat zal ongeveer een jaar duren. Daarna kunnen Kesselnaren, andere inwoners van Peel en Maas en natuurlijk ook toeristen nog meer gaan genieten van, én aan de Maas