Een stille molen maalt geen meel

Molens moeten draaien: wie draait mee?

Een stille molen maalt geen meel

Stichting het Limburgs Landschap heeft de zorg over een tiental molens in Limburg. In de gemeente Peel en Maas staan ook twee molens: de watermolen in Baarlo en de windmolen ‘St. Anthoniusmolen’ in Kessel. Regelmatig worden de molens opengesteld voor het publiek. En als de wind een beetje meewerkt… draaien de wieken, wentelen de waterraderen en vertelt de molenaar vol trots over de indrukwekkende molentechniek.

 Stille motor
‘Een stille molen maalt geen graan’ is een waarheid als een koe. Want zonder een draaiende molen, bereik je niets en het is bovendien slechts voor de mechaniek van de molen.

Samen met de Molenstichting Limburg doet het Limburgs landschap dan ook zijn stinkende best om de wind- en watermolens voor de toekomst veilig te stellen. Molens zijn immers de parels in het landschap en tastbare herinneringen aan onze historie en tradities. Door hun grootte en karakteristieke ligging zijn ze een waardevolle aanwinst in ons landschap. Maar een molen is meer dan een mooi plaatje. Vooral voor een molen geldt dat stilstand achteruitgang is. Voor het behoud van het molenmechaniek is het van belang dat de molen regelmatig draait.

Vrijwilligers
Gelukkig is er een grote groep vrijwilligers in Limburg die zorgen dat de molens worden opengesteld en gebruikt. De molens in Peel en Maas worden ingezet voor het malen van meel voor streekproducten. Om dat voor de toekomst te garanderen, kunnen onze Limburgse molenaars best wat hulp gebruiken. Zodat de molens geregeld kunnen blijven draaien en om de erfgoededucatie goed te blijven geven. Immers het molenaarsambacht is niet voor niets toegevoegd aan de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van Unesco.

Kom kennismaken met het molenaarsvak
Om te zorgen dat de molens blijven werken, waardoor de molen in al zijn glorie beter behouden kan blijven voor ons nageslacht, zoeken wij vrijwilligers. Vrijwilligers die samen ook zorgen voor een achtervang op de dagen dat een molen moet draaien. Daarom hebben de beide stichtingen besloten om voor geïnteresseerden begin 2020 een introductiecursus ‘molenaar’ te verzorgen. Op vier zaterdagen maakt u kennis met het ambacht Molenaar’. Na de theorie in de ochtend wordt in de middag het geleerde meteen in de praktijk gebracht in vier verschillende molens.

Programma

Zaterdag 25 januari Algemene molenkennis Torenmolen Gronsveld
Zaterdag 22 februari kastmolens Standerdmolen Urmond
Zaterdag 28 maart stenen molens Van Tienhovenmolen
Zaterdag 25 april watermolens Wittemermolen

Kosten
Aan het volgen van deze introductiecursus ‘molenaar’ zijn geen kosten verbonden.

Interesse?
Voor aanmelden en vragen over de cursus kunt u terecht bij Jo Meessen: jo.meessen@gmail.com Voor meer informatie kunt u ook terecht bij lizette.hilkens@peelenmaas.nl