Verkabelen hoogspanningslijnen

De Rijksoverheid maakte in 2015 bekend dat ze vóór 2032 af wil van de hoogspanningslijnen en –masten in bewoonde gebieden. Dit omdat er aanwijzingen zijn dat de magnetische straling van die kabels, vooral bij jonge kinderen, tot gezondheidsproblemen kan leiden. In de buurt van hoogspanning mogen daarom sinds 2005 geen woningen meer worden gebouwd. Er is volgens de overheid in Nederland nog ruim 135 kilometer aan bestaande hoogspanningslijnen boven bewoonde gebieden die onder de grond gestopt kan worden. Veel masten zijn al zestig jaar oud.

De Rijksoverheid wil ze onder de grond stoppen, maar gemeente Peel en Maas moet gaan bepalen of dat wordt gedaan. Vanuit Dorps Overleg Kessel zetten Gabor Kovacs uit Kessel en Mark Schreurs uit Kessel-eik zich in om te hoogspanningslijnen onder de grond te krijgen.

Deze samenvattende flyer geef meer informatie over het trace. De presentatie tijdens de eerste bijeenkomst geeft ook meer achtergrond informatie

Via nieuwsberichten op deze website houden we je op de hoogte. Bekijk al het nieuws omtrent de verkabeling van de hoogspanningslijnen in deze nieuws categorie.