Als we in Kessel iets hebben bewezen, dan is het dat we het kasteel een nieuwe toekomst kunnen geven.

Werkgroep Toekomst Kasteel de Keverberg; Als we in Kessel iets hebben bewezen, dan is het dat we het kasteel een nieuwe toekomst kunnen geven.

Dankzij de inzet van zo’n 70 vrijwilligers werd een van de oudste kastelen van Nederland, Kasteel de Keverberg, omgetoverd tot een modern icoon van de regio. We gaven het kasteel en daarmee de kern van Kessel een nieuwe toekomst! De afgelopen jaren heeft De Keverberg ons dorp Kessel verrijkt.

Velen van ons hebben hier bijzondere momenten gevierd, zoals familiedagen, bruiloften, en afscheidsmomenten. Feestdagen zoals Sint Maarten en Koningsdag kregen een frisse invulling en we trokken honderden evenementen en duizenden bezoekers naar ons dorp. Dankzij deze hernieuwde energie werden we zelfs uitgeroepen tot een van de 50 mooiste dorpen van Nederland door de ANWB!

Veel economische spin off
De heropening van De Keverberg gaf ook een impuls aan lokale ondernemers. In de jaren na de opening ontstonden er zo’n tien nieuwe bedrijven op het gebied van recreatie en toerisme. Denk aan ijssalon Clevers, Buiten Zinnen, de Camperplaats Kessel en de Weerdbeemden in Kessel-Eik. Het dorp werd levendiger, er was meer te doen en er kwamen meer banen bij.

Niet alleen bij de herbouw, maar óók in de afgelopen jaren was er de inzet van tientallen vrijwilligers
Dit alles gebeurde onder de hoede van een stichting. Het enige doel van die stichting is het in stand houden van dit Rijksmonument en haar tuin. Om dat te doen is geld nodig en dat geld wordt verdiend met het verhuren van ruimte voor vergaderingen en evenementen, de entree van toeristische bezoekers en inkomsten uit eten en drinken. Vanuit de stichting bleven er tientallen vrijwilligers actief als gids, gastvrouw of om te helpen in de tuin. Het deel van het ‘geld verdienen’ loopt via een BV die huur betaalt aan de stichting. Deze BV is nu failliet verklaard. Het runnen van zo’n professionele organisatie met veel vrijwilligers is gewoon niet eenvoudig. Soms gaat dan niet alles zoals gepland, maar ook dat hoort bij het proces van zelfsturing, iets waar Peel en Maas waarde aan hecht.

We blijven zelfsturen, met inwoners van heel Peel en Maas
Met deze zelfsturing hebben we samen veel economische, maatschappelijke  en culturele waarde gecreëerd. Het doet ons dan ook pijn wat er gebeurt. Maar we geloven dat we kunnen doen wat we eerder deden. Namelijk dit icoon van Peel en Maas een nieuwe toekomst geven! Daarom zijn er tientallen inwoners uit Kessel én heel Peel en Maas op dit moment bezig om scenario’s voor de toekomst uit te werken. Er liggen drie scenario’s op tafel: 1) het doorontwikkelen van de huidige stichting 2) een nieuw lokaal / regionaal samenwerkingsverband 3) het privatiseren of verkopen van het kasteel.

Geef je dorpsgenoten het vertrouwen
Ook nu zetten zich dus weer tientallen inwoners in voor ons dorp. Ons mooie dorp dat is ontstaan omdat hier ooit in 950 een toltoren werd gebouwd. Een toltoren die uiteindelijk leidde tot de bouw van Kasteel De Keverberg. De Keverberg is letterlijk én figuurlijk het hart van ons dorp. We hopen dan ook dat je je dorpsgenoten steunt bij hun inzet. Via deze weg houden we je tot medio december op de hoogte.

Kasteel de Keverberg